Entrance


Fuss


Magic


In the air.


Star.


http://open.spotify.com/track/2OCjY3WVRzWTwKT5oOjtbC-sofia karlsson så mörk är natten...

Sofia Karlsson – Så Mörk Är Natten I Midvintertid

Julromantik....


Rasmus Lina Johnny under en lysande stjärna!


Julen....


http://www.tv3.se/play

http://www.tv3.se/play

therese eriksson

" The Muppets: Bohemian Rhapsody"-video skoj...och häftig,artistisk

http://www.youtube.com/watch?v=tgbNymZ7vqY&feature=player_embedded#

http://www.webhamster.com/-GRÄSLIGT KUL VIDEO!!!HA HA HA...

http://www.webhamster.com/


Precis vad vi tycker här på Björnvägen



http://svt.se/2.108068/1.1784760/fika_mer_och_jobba_battre?lid=puff_1536690&lpos=rubrik

Fika mer och jobba bättre

Publicerad 24 november 2009 - 11:39
Uppdaterad 24 november 2009 - 12:13

Att samlas kring kaffeautomaten på jobbet är inte bortkastad tid. Tvärt om. Personer som fikar mer är nämligen effektivare än de som låter bli.

Läs mer

Professor Alex Pentland och hans kollegor på MIT Media Laboratory i USA har kommit fram till att anställda blir mer produktiva om de samlas ofta kring kaffeautomaten eller fikabordet, skriver Psychology Today.

Med specialdesignad utrustning, en så kallad "sociometer", mättes personalens rörelser i rummet på ett callcenter på ett it-företag.

Resultatet visade att produktiviteten var 10-15 procent högre hos de som fikade mer och pratade mer med varandra. Även i en annan studie på it-personal kom forskarna fram till att sammanhållningen i gruppen hade en central roll för de anställdas effektivitet.

De anställda blev både mer effektiva och mer nöjda på jobbet.

Professor Alex Pentland drar slutsatsen att kontakten med kollegorna är mycket viktig för vårt välbefinnande.

Dessutom gör den ökade sammanhållningen troligen att anställda delar mer kunskap, pratar mer om attityder och arbetsvanor och ger mer stöd till varandra.

Erika Christensson


Grisbilder upprör EU-kommissionären!!!!!!!!!!!!

http://svt.se/2.22620/1.1786592/grisbilder_uppror_eu-kommissionaren

Grisbilder upprör EU-kommissionären

Rapport
Publicerad 25 november 2009 - 13:12
Uppdaterad 25 november 2009 - 15:57

EU:s jordbrukskommissionär förfäras över bilderna av vanvårdade grisar och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) befarar att inte bara förtroendet för svenskt griskött kan minska.

-Fruktansvärt. Det är ett stort bakslag för hela jordbruksnäringen, säger EU-kommissionären Mariann Fischer Boel.

-När du föder upp djur måste du försäkra dig om att sådant här inte händer, säger Fischer Boel till TT i en paus under en debatt om EU:s jordbrukspolitik i Stockholm.

Drabbar alla bönder
Hon berättade på eget initiativ för åhörarna om vad hon kände när hon såg de bilder som organisationen Djurrättsalliansen spridit över påstådd vanvård av djur hos svenska grisfarmare.

Varje gång något sådant här sker så drabbar det hela jordbruksnäringen, hävdar Fischer-Boel. -Och våra kritiker serveras argument på silverbricka, säger hon till TT.

Hon anser inte att det är lagstiftningen det är fel på. Om några år skärps lagstiftningen för grisproduktion i hela EU.

-Problemet är att enskilda lantbrukare inte förstår att de måste vara närvarande i produktionen hela tiden, säger hon.

LRF-basen bedrövad
Ordföranden LRF, Lars-Göran Pettersson, är bedrövad över den bild som sprids av grisproduktion i Sverige, där grisarna ju sägs vara lyckliga.

-Det här kan spilla över på våra andra produkter också, säger Pettersson som också han i sitt inlägg betecknade det som skildrats som helt oacceptabelt.

Extra bekymmersamt är, enligt LRF-basen, att en av de utpekade bönderna, Lars Hultström, har höga förtroendeposter i bonderörelsen och köttnäringen. Men han konstaterar att Hultström tagit timeout och att de rättsliga instanserna får utreda om brott begåtts.

Får inte lämna till Scan
Lars Hultström får heller inte längre leverera sina slaktdjur till Scan, där han själv sitter i styrelsen.

-Självklart tar vi inte emot någon levernas tills vidare. Och vi diskuterar om vi ska stänga av honom, säger Scans kommunikationsdirektör Margareta Thorgren till TV 4.

Scan kontrollerar under onsdagen vilka av de 90-talet polisanmälda bönderna som köttjätten har avtal med, säger kommunikationsdirektör Margareta Thorgren.


Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen berättar att nästa steg blir att driva kampanjen mot köttproducenterna vidare. Med sig hade hon och en grupp andra aktivister starka bilder på vanvårdade grisar på de kritiserade gårdarna. "Det är starka bil

Gris-skandalen - Konsum Värmland i krismöte


Av Håkan Frisell 2009-11-25

Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen. <br />\

Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen.
"Det är starka bilder, men varje människa måste ta sitt eget ansvar."


I går avslöjade organisationen Djurrättsalliansen missförhållanden i grisuppfödningen vid ett antal Svenska gårdar. Fyra av gårdarna finns i Värmland och levererar till föreningen Konsum Värmland, som säljer griskött under varumärket Värmlandsgris. I kväll hålls ett krismöte.
"Vi är lika upprörda som konsumenterna. Det här får inte förekomma. Vi kommer ikväll att träffa alla våra 24 gårdsleverantörer till Värmlandsgris. Då ska vi berätta att lagen ska följas", säger Klas Olsson, informationschef, Konsum Värmland.

"I morgon ska vi ha tagit fram konkreta åtgärder som ska göra att konsumenten kan lita på djurhållningen hos lokala producenter."

Vad händer om en gård inte sköter sig?

"Då slänger vi ut dem som leverantör helt enkelt. Det är inget mer med det."

Klas Olsson berättar att Konsum Värmland kan tänka sig att bygga upp en egen kontrollorganisation för att säkerställa kvaliteten på griskött.

"Vi är inte främmande för att dra igång ett oberoende kontrollorgan. Kanske i samarbete med Svenskt Sigill eller djurrättsorganisationer. Detta för att verkligen säkerställa att svensk lag följs. Det är viktigt för trovärdigheten för närproducerat över huvud taget."

I dag höll Djurrättsalliansen manifestationer på flera platser, bland annat i Karlstad.

Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen berättar att nästa steg blir att driva kampanjen mot köttproducenterna vidare.

Med sig hade hon och en grupp andra aktivister starka bilder på vanvårdade grisar på de kritiserade gårdarna.

"Det är starka bilder, men varje människa måste ta sitt eget ansvar. Man måste fråga sig själv om man tycker det här är ok, om den här industrin är ok. Det tycker inte jag", säger hon.

Skriv ut

trohet


Låt mig känna dina svala händer-dikt‏

Låt mig känna dina svala händer-dikt‏
:

Låt mig känna dina svala händer
mot mitt huvud, mot min kind
Låt mig låna dina klara ögon
nu när mina spruckit som porslin


sommar


finkissen


ljus...


vackert blad


Carro-where are you?


SÖTIS!


Allt fler anmäler våld mot kvinnor.FN-dagen mot kvinnovåld idag 25 nov

Allt fler anmäler våld mot kvinnor

Publicerat i dag. 12:34

FN-dagen mot kvinnovåld uppmärksammar att misshandeln mot världens kvinnor fortsätter. I Sverige har antalet anmälda våldsbrott ökat markant de senaste åren, mest drabbade är invandrare.

Annons:

På onsdagen uppmärksammas FN:s internationella dag mot kvinnovåld världen över. I Sverige anordnas bland annat en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm för att rikta strålkastaren mot kvinnovåldet. Och det behövs, utvecklingen de senaste åren är nedslående.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmälda misshandelsfall ökat med 34 procent de senaste tio åren. För två år sedan inkom 26.900 anmälningar. Få av de anmälda fallen leder till att någon blir dömd.

En av förklaringarna till de stigande siffrorna är att fler anmäler våldet, samtidigt är mörkertalet stort. BRÅ uppskattar att 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig anmäls.

Hur ska man minska kvinnovåldet?

-Polisen och rättssystemet måste få ökade resurser, attityderna i samhället behöver förändras och rättsväsendet måste ge ett starkare skydd till utsatta kvinnor, säger Linda Nordin Thorslund som är generalsekreterare för det svenska FN-förbundet.

Hon menar att det framför allt är vissa grupper av kvinnor, som invandrare, flyktingar och minoriteter, som är utsatta.

- Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Det är viktigt att debatten inte slutar kring hedersmord utan fortsätter med diskriminering i vardagslivet. Att invandrarkvinnor upplever kontroll, isolering och ryktesspridning är viktigt att uppmärksamma, säger Linda Nordin Thorslund.

Hon berättar att det svenska FN-förbundet arbetar med att informera allmänheten, påverka opinionen och regeringen i frågan.

Gör den svenska regeringen nog vad gäller kvinnovåld?

- Sverige kan bättre även inom detta område, och har tidigare fått kritik ifrån FN, säger Linda Nordin Thorslund.

Sofia Ohlsson Djerf

[email protected]


debatt på Mitt facebook-konto...

Lina Fina Fri Jonsson Djurskyddsinspektören"Konsumenten saknar ofta kunskap och valfrihet och väljer den billigaste, storskaligt producerade och industrialiserade varan framför en dyrare produkt som kommer från djur som kunnat utöva ett naturligt beteende under sin livstid"

Lina Fina Fri Jonsson
Ta bort

Lina Fina Fri Jonsson "Jag menar att grisuppfödningen som den vanligen ser ut idag innebär organiserat djurplågeri. Fredrik Johansson," leg. veterinär


grisens liv på farmen

grisens liv på farmen

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Den första tiden

Den första tiden
Den första tidenDen första tiden
Många små grisar kommer till världen direkt på hårda betonggolv, och de kommer att leva och dö utan att någonsin ha upplevt något annat. Enligt lag ska alla grisar, men framför allt suggor som snart ska föda, ges tillgång till ”strö av halm eller annat jämförbart material”. Vilda grisar som ska föda bygger ett avancerat bo av grenar och mossa, så välisolerat att det håller en temperatur på 20 grader även om grisarna föds på vintern. Även hos hårt avlade suggor i grisindustrin finns en stark instinkt att bädda och bygga ett bo inför sin förlossning och för sina kultingar. Detta är en av anledningarna till att de ska ges tillgång till halm att bygga med – något som vår undersökning visat inte följs på svenska gårdar. För att öka produktionen har man avlat fram suggor som föder onaturligt stora kullar, uppemot femton kultingar i en kull mot det naturliga på runt fem. Det leder till en hård konkurrens kring mat och värme, och i snitt en till två kultingar i varje kull dör innan de blivit fyra veckor. Trots det är ekvationen lönsam för grisproducenten.
När griskultingarna bara är en månad gamla tas de ifrån sin mamma, så att hon ska kunna insemineras igen. Naturligt diar grisar i fyra månader, och lever i nära kontakt med sin mamma mycket längre än så.

”Slaktsvinsstadiet”

alt
alt
När grisarna är tre månader gamla och väger cirka 25 kilo klassas de som slaktsvin, vilket ofta innebär att de säljs till en annan gård. De grupperas med andra grisar av samma vikt, där en box på nio kvadratmeter kan rymma tio individer. De får leva i dessa boxar i ytterligare omkring tre månader innan de skickas till slakt, vid en vikt på runt 100 kilo. Man har avlat grisar för en extremt snabb tillväxt, något som ger djuren problem med bland annat smärta i ben och leder. Det är inte bara trångt i slaktsvinsstallet, det är också smutsigt, bullrigt, och oerhört dålig luftkvalitet. Var tionde gris har problem med luftvägsinflammationer på grund av ammoniak och damm, och då lever de ändå bara sex månader. Grisar, som är mycket renliga djur – och som, om de får välja, håller sin toalettplats långt ifrån mat och sovplatser – tvingas leva i sin egen avföring.
Det allra största problemet för grisarna är kanske ändå att de har så oerhört tråkigt. De har absolut ingenting att sysselsätta sig med mellan de två-tre måltiderna om dagen, och frustrerade och uttråkade skadar de varandra med ständiga slagsmål. De flesta grisar har sår någonstans på kroppen, riv- och bitskador som inte sällan utvecklas till bölder.

Beteendestörningar

Beteendestörningar
Understimulerade djur, liksom människor, drabbas av ångestliknande symptom, depressioner och beteendestörningar. Vissa grisar blir apatiska av den kala miljön i köttfabrikerna. De sitter då och stirrar framför sig med tom blick, andra utvecklar stereotypa beteenden som att bita på gallren. Det förekommer att grisar skrapar sina trynen blodiga mot betonggolvet i desperata försök att få göra det trynen är till för – böka i jord. Grisar biter av varandra svansar och öron i sin desperata jakt på något att göra. En svensk studie från 2004 visade att 7 procent av grisarna har skadade svansar.

Avelsdjurens liv

Avelsdjurens liv
Avelsdjurens liv
De enda grisar som blir äldre än sex månader är de som ska användas för avel. Suggorna finns ute på de gårdar som har smågrisuppfödning, medan galtarna finns på särskilda avelsstationer. En avelssuggas liv går ut på att vara dräktig, föda så många ungar som möjligt och sedan skiljas från dem efter bara en månad. Sedan upprepas processen; insemination – dräktighet – födsel – digivning – ungarna tas bort. Minst var tredje svensk sugga lider av smärtsamma liggsår, framför allt på skuldrorna. Liggsåren kommer sig av att hon ligger på hårt underlag i kombination med att hon ger di åt onormalt stora kullar vilket i sin tur gör att hon magrar av.
De flesta suggor görs dräktiga genom insemination. Galtar finns ute på gårdarna men bara med syftet att stimulera suggorna att komma i brunst. Dessa galtar lever ensamma i små boxar och har mycket torftiga liv. På avelsstationerna hålls galtar som pumpas på sperma, men som aldrig får träffa en sugga.
Suggorna får leva så länge de föder tillräckligt många ungar och är tillräckligt friska för att vara lönsamma, i medeltal knappt tre år. Deras kött är inte mycket värt på marknaden, och det blir allt vanligare att svenska suggor skickas utomlands för slakt, bland annat till Tyskland där slakterierna betalar någon krona mer per kilo.

Transporter

Transport
De flesta grisar transporteras två gånger under sitt liv: från uppfödningsgården till slaktsvinsgården, och sedan därifrån till slakteriet. Många suggor transporteras mellan gårdarna i en så kallad suggpool flera gånger om året. Varje år skadas eller dör 14 000 grisar under transporter i Sverige. Hos Scan med flera förminskas siffran med att det inte är många promille av det totala antalet, men vad spelar det för roll för den enskilda individen? Ofta blandas grisarna med främlingar i de trånga bilarna, vilket leder till slagsmål. En annan vanlig orsak till skador och dödsfall är överhettning.
Branchföreningen Kött- och charkföretagen, KCF, har bekostat en studie med syftet att ge dem underlag för att driva en kampanj för att höja den idag tillåtna transporttiden på åtta timmar till tolv timmar. Studien blev en besvikelse för de ansvariga då den redovisades i oktober 2009: ”Resultaten visar att ju kortare transporten är, desto bättre.”
Många konsumenter låter sig förledas av idylliska begrepp som ”närproducerat” – som om betongfabriker bara fanns någon annanstans. Men att grisen fötts upp i samma län som affären som säljer dess kött betyder inte att den inte transporterats tvärs över landet för att slaktas eller att dess levnadsförhållanden varit bra.

Slakt

Slakt
SlaktSlakt
Varje år dödas tre miljoner grisar på svenska slakterier. Det är en gris var tionde sekund. Det går oftast till så att grisarna motas in i en slags hiss som leder ner i ett koldioxidschakt. Grisarna tvingas att andas in gasen, som sticker i lungorna och ger dem kvävningskänslor. Total panik utbryter i den trånga hissen. Efter någon minut är grisarna medvetslösa och hängs upp i ena foten i ett rullband. En slaktare skär ett djupt sår i halsen på varje medvetslös gris, vilket gör att de blöder till döds. Sedan skickas kroppen in i skållkaret för att göras ren, pälsen bränns bort med eld, griskropparna klyvs och styckningsprocessen påbörjas. Snart går grisarna inte att känna igen.
Slakterierna blir allt färre för varje år, vilket leder till längre och längre transporter och fler djur som ska passera slaktlinjen varje minut. Förra året blev grisar vid minst sex tillfällen skållade levande på svenska slakterier, då personalen missat själva avblodningen.

Källor

  • ATL (2009). Långa transporter stötte på patrull. www.atl.nu, 2009-10-12.
  • Djurens Rätt (2006). Grisarnas liv och död – en rapport om hur grisar behandlas i Sverige.
  • Jordbruksverket (2009). Animalieproduktion. Års- och månadsstatistik.
  • EFSA (2004). Scientific Report of the Scientific Panel for Animal Health and Welfare on a request from the Commission related to welfare aspects of animal stunning and killing methods.
  • Svenska PIG (2009). Bogsår – förekomst och riskfaktorer. Nr 42, april 2009.
  • Svenska Djurhälsovården (2008). Magsår hos svenska grisar – besättningsbundet. Djurhälsonytt, 2008-06-23.
  • Sveriges Radio P4 Halland (2009). Skickas till Tyskland för slakt. 2009-05-28.
  • Sveriges Radio Ekot (2008-2009). Ekot granskar grisfabriken i Sverige. www.sr.se
  • Svensk Gris (2004). Vilka grisar biter? Nr 5 2004.

Grisarnas verklighet i siffror

  • På var femte gård med smågrisuppfödning har vi hittat fixerade suggor – suggor som står fastlåsta i små burar, vilket är olagligt annat än under mycket speciella omständigheter.
  • På två tredjedelar av gårdarna var djuren smutsiga eller mycket smutsiga.
  • På 40 procent av gårdarna hittade vi döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.
  • På 84 procent av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur – svaga, halta, hostande, med klåda eller med förlamade fram- eller bakben.
  • På 95 procent av gårdarna fanns det djur med sår, mest rivsår efter slagsmål men också bölder, liggsår och stora öppna sår.
  • På hälften av slaktsvinsgårdarna har vi sett aktiv svansbitning eller avbitna/skadade svansar.
  • På 55 procent av gårdarna har vi kunna konstatera beteendestörningar, så som gallerbitning och kannibalism.
  • På mer än hälften av gårdarna har våra inspektörer noterat att luften sticker i luftvägarna, ett mått på att ammoniakhalten ligger över gränsvärdena.
  • På hela 94 procent av gårdarna har det varit mycket små mängder halm eller strö, ett krav enligt svensk lag.

Stöd vårt arbete ekonomiskt

  • Vårt arbete kräver en del resurser, och sker alltid ideellt. Vill du stödja vårt arbete, så skänk gärna en donation.
  • Genom att klicka på knappen här nedanför kan du skänka pengar direkt med ditt Visa/MasterCard etc. Detta görs på säkert sätt via tjänsten PayPal.
  • Du kan även skänka en slant på vårt plusgiro 42 54 11-6.
PayPal - The safer, easier way to pay online!

Ett liv som gris.

Banner till Ett liv som gris - 300x300 px


DjurskyddsinspektörenKonsumenten saknar ofta kunskap och valfrihet och väljer den billigaste, storskaligt producerade och industrialiserade varan framför en dyrare produkt som kommer från djur som kunnat utöva ett naturligt beteende under sin livstid

Djurskyddsinspektören

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Som djurskyddsinspektör under drygt 30 år var mitt jobb att försöka se till att djurskyddslagen efterlevdes ute på gårdarna. Den säger att alla djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt att djur har rätt att utöva sitt naturliga beteende. Lagen är en kompromiss mellan djurskydd och ekonomi, men det är djuren som drar det kortaste strået i den kompromissen.

Griskultingar får kastreras utan bedövning och grisar kan inte få utlopp för ett naturligt beteende då de inte kan böka på ett betonggolv. De tekniska utgödslingssystemen omöjliggör för många grisstallar att ha tillräckigt med strömedel. Grisen är ett intelligent djur, som vistas i stimulansfattig miljö och det är tveksamt om det överensstämmer med lagens intentioner.

Vid oanmälda inspektioner är det få grisgårdar där djuren har tillräckligt med halm för att kunna böka och ligga mjukt. När man projekterar nya grisstallar sker det i från djurskyddsbestämmelsers mininivå. Det är inte optimalt för djuren, men kostnadseffektivt då det är fråga om att producera mesta möjliga till minsta möjliga kostnad.

I många slaktsvinstallar har svinskötarna andningsskydd och hörselskydd vilket vittnar om att miljön inte heller är bra för djuren – som vistas där ständigt. Det kan konstateras att en stor del av våra slaktsvin har påvisbara lungförändringar vid slakt.

De människor som sysslar med grisuppfödning befinner sig i ett system och gör så gott de kan, de gör helt enkelt som alla andra. De levererar en produkt som samhället efterfrågar, enligt samhällets bestämmelser. Konsumenten saknar ofta kunskap och valfrihet och väljer den billigaste, storskaligt producerade och industrialiserade varan framför en dyrare produkt som kommer från djur som kunnat utöva ett naturligt beteende under sin livstid.

Göran Gustavsson, djurskyddsinspektör under 30 år


Ögonvittne på djurfabriken-Annika Nilsson, aktiv i Djurrättsalliansen

Ögonvittne på djurfabriken

Skriv ut
AddThis Social Bookmark Button

Sälsboda gård, Värmland. Stanken och värmen slår mig i ansiktet så fort jag öppnar ladugårdsdörren. I en stor gammal lada, där smutsen hänger i tjocka remsor från tak och väggar, finns slaktsvinen. Första gången Sälboda filmades var vår första syn grisar isolerade i en sjukbox. De hade mycket stora bölder, hostade och var mycket svaga. När vi nu är där för andra gången, är de inte kvar.

Det sticker i min näsa när jag andas, det är en sån obeskrivlig doft här. Grisarna är täckta av sin egen avföring och glider runt på det ohalmade betonggolvet. Svaga grisar ligger ihoptryckta i hörnen i nästan varje box. På flera ställen står grisar bredvid och biter på de svaga grisarnas svansar. Många har ingen svans alls utan bara en svart liten knopp, en sårskorpa. En del grisar är så svaga att de inte orkar reagera när de andra biter på deras svansar eller öron. De orkar inte resa sig upp när andra springer över dem. Ett flertal grisar har gigantiska navelbölder. De är så stora att de nästan släpar i marken. Haltande grisar. Grisar som sitter som hundar – de ser helt apatiska ut. En gris har ett stort öppet sår på sin rygg. Bredvid honom sitter en gris och bitter på gallret, jag ser mig om och iakttar många som gör likadant.

Den ena vidriga synen avlöser den andra. När jag tror att det inte kan bli värre ser vi hur några grisar står och rycker och äter på något genom gallret från boxen bredvid. Plötsligt ser jag en livlös, grå klöv sticka fram mellan gallret och de andra grisarnas munnar. Jag ställer mig på en kant och vad jag ser kommer jag aldrig att glömma. På golvet nedanför mig, bakom en vägg, ligger en död gris. Den är grå i färgen och hela bakdelen är uppäten. Grisarna i boxen bredvid fortsätter konstant att slita i den döda grisen. Vad är det för människor som har ansvar för dom här djuren? Har de sett grisen ligga och kämpa för sitt liv och bara ryckt på axlarna och gått vidare? I var och varannan box härinne ligger grisar som inte reagerar alls när man kommer fram. De står på tur. Vi såg att något var galet bara vi gick förbi, det kan inte en bonde som ska vara där dagligen missa. Varje dag ska det tas bort avföring och fyllas på med ny halm.

Något som dessa grisar verkar ha varit utan ett bra tag. Båda gångerna som vi varit här har varit på dagtid. Inte någon av gångerna fanns det spår av halm. Det är inte en slump. Här lever grisarna på betong, förmodligen alltid.

Verkligheten på Sälboda gård har borrat sig djupt in i mitt minne. Det var oerhört viktigt för mig att låta sanningen där inifrån komma ut till omvärlden. Ett ställe som detta borde verkligen aldrig, aldrig få finnas.

Annika Nilsson, aktiv i Djurrättsalliansen



 

Annika Nilsson är alltså en av personerna i filmteamet bakom materialet till Ett liv som gris. Under två års tid har hon besökt många grisfarmer runt om i Sverige.

– Vi ville visa verkligheten bakom väggarna. Trots att jag var förberedd på att grisindustrin dras med stora djurskyddsproblem, så blev jag chockad över vad vi såg.

Filmteamet har besökt slumpmässigt utvalda gårdar över hela Sverige. De har noggrant gått från byggnad till byggnad för att få en rättvisande bild av hela uppfödningen.

– Väl på plats var jag så fokuserad på vad vi skulle göra och jag fick skjuta undan känslorna. Men efteråt slår det emot en vad man har sett. Vissa individer etsar sig in i minnet extra tydligt. Som när man sett en gris som blir hackad på och är så försvagad att den inte kan komma undan. Eller motbjudande scener, som grisar som äter på ruttna kadaver. Eller stora, infekterade bölder och fluglarvsangripna sår… ja, det är många bilder som tar plats i minnet, säger Annika Nilsson.

Filmteamet har mött både rena vanvårdsfall och gårdar där djuren levt under omständigheter som inte direkt orsakar några rubriker. Men grunden för dem är detsamma: tio slaktsvin på nio kvadratmeter och suggor som ständigt ska producera nya smågrisar.

– Det är en sådan konstgjord miljö för dem och jag förvånas över att grisindustrin kommer undan med att vara konstruerad såhär. Att föda upp ett bökande hovdjur som grisar på betong – är inte det en helt befängd idé? Finns det någon som rakryggat kan ställa sig upp och säga att det är i linje med djurens naturliga beteende och djurskyddslagen?

För Annika Nilsson har det känts svårt att se så många grisar vanvårdas och inte kunna göra någonting konkret åt det på plats.

– Att möta deras blickar och veta att detta är det enda de har; den här miljön där jag får svårt att andas efter en halvtimme och de halkar omkring i sin egen avföring – det är hela deras liv. Det är därför jag tycker att man inte kan välja att blunda för det här. Det är liv det handlar om, det är individer som tänker och känner. Vi måste våga se dem och ta ansvar därefter, säger hon.


Grisskandalen

Tur att man varit vegetarian i 12 år och Johnny i 20 år.
Alla verkar överens om att det är djurplågeri av grövsta sort. Veterinären från veterinärförbundet talar om rena övergrepp, men blilr det någon verkstad nu?
Nu när vi alla vet men fortfarande inte ser till att problemen åtgärdas. Johnny tycker att det är skandal att man lade ner djurskyddsmyndigheten och lät jordbruksverket ta över. Vad säger detta om vårt fina land?
Det är ju vi medborgare som är ansvariga!

eco-choklad från coop-KRAVMÄRKT!!!!


Lillbabs gillar inte svineri!!


Hasselbackspotatis


Jag är vegetarian sen 12 år!Hasselnötsbiff.YAM!!o så HUMANT sen!!!


http://www.djurrattsalliansen.se/

http://www.djurrattsalliansen.se/


Filmvisning i Umeå fredag, 27 november 2009, 19:30 Filmvisning av Ett liv som gris. I samarbete med Kulturföreningen Humlan. Plats : Folkets hus, Umeå

Filmvisning i Umeå      

fredag, 27 november 2009, 19:30

Filmvisning av Ett liv som gris. I samarbete med Kulturföreningen Humlan.
Plats : Folkets hus, Umeå

mujer latino-salsa!!!

http://www.youtube.com/watch?v=W6zgQ-R-MrQ

winnerbäck&miss li...

http://www.youtube.com/watch?v=jR536ZnHSKE&feature=player_embedded#

http://shesgotthebeat.wordpress.com/

http://shesgotthebeat.wordpress.com/

salsalåt-mmmm

Salsa – Dame Mas

Vill Du ha spotify och lyssna på massa musik o byta din favvo -musik med mig??


kolla länken om spotify-himla bra tycker vi med spotify‏










http://www.omteknik.se/skapa-ett-konto-pa-spotify-utan-invite-inbjudan/

Tack !!


/Lina

cool salsa låt-jag vill börja en salsakurs!!! jag brinner för rythmen:)lyssna gärna och säg vad ni tycker i kommentaren:)


:) video "mer jul"-missa inte denna!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=5luGDbzRMTQ

carola bethlehem-ny skiva..

Search - carola bethlehem

http://open.spotify.com/track/4xA3h940jihjoirnZnDclQ-ny skiva med MEJA

Meja – At The Rainbows End

snygg outfit från indiska

i vinterns lookbook från indiskas hemsida i Umeå finns en snygg outfit på första bladet...

http://indiska.com/system/content/html.asp?e=inspiration&p=inspiration

söt lykta från indiska

Inredning > Ljuskällor > Circus T-light
Circus T-light

Morganas döttrar

http://www.youtube.com/watch?v=yuQkl8TfKJ8&feature=player_embedded

Våldsutsatta kvinnor

Våldsutsatta kvinnor

Våld mot kvinnor är ett sammansatt och mångfacetterat problem. Det omfattar såväl rättsliga som sociala och hälso- och sjukvårdsaspekter. Våldet medför också samhällsekonomiska konsekvenser.

Framför allt medför det många gånger stora lidanden för den enskilde och barn i våldets närhet. Socialtjänsten är den myndighet som har det främsta ansvaret för att angripa och söka lösningar till sociala problem. Som en del i detta ansvar ligger att utveckla metoder som ger den våldsutsatta kvinnan och hennes barn skydd och stöd. Det ligger även inom socialtjänstens ansvarsområde att utforma detta sociala arbete så att det inkluderar männen och deras ansvarstagande för sitt våldsbeteende. Förutom individ- och familjeomsorgen kan ärenden som gäller kvinnomisshandel aktualiseras inom ett flertal verksamhetsområden som barn-, äldre- och handikappomsorg.

Varför går hon inte?

En av de frågor som ofta ställs är "varför går hon inte?".Frågetecken

Omgivningen har ofta svårt att förstå vilka hindren är. Forskning visar att dessa ofta rymmer ekonomiska, sociala och känslomässiga hinder såväl som rädsla för ytterligare våld. En modell som beskriver en process där våldet internaliseras och accepteras av kvinnan redovisas. Men många kvinnor går och gör motstånd. Detta kan betecknas som en uppbrottsprocess med olika stadier.

Socialtjänstens ansvar

Socialtjänstens ansvar regleras framför allt genom socialtjänstlagen (SoL). Enligt 5 kap 11 § SoL ska socialnämnden se till att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp. Socialnämnden skall särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. Socialnämnden ska också enligt 5 kap 11 § beakta att barn som bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående vuxna är offer för brott och kan vara i behov av stöd och hjälp. 3 kap. 1 § SoL klargör även att det är socialnämndens ansvar att göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen och att i samarbete med myndigheter och frivilligorganisationer förebygga sociala problem. Socialnämnden ska också ge information och upplysningar samt råd och stöd till dem som behöver det.

Den våldsutsatta kvinnans behov är ofta sammansatt och stämmer bara delvis med hur socialtjänsten utifrån sättet att organisera verksamheten kan upptäcka, bemöta och hjälpa kvinnan. Det är viktigt att socialtjänsten i varje kommun analyserar sitt uppdrag och ansvar, sin roll och organisation i relation till de behov som våldsutsatta kvinnor och deras barn har.

Materialet beskriver regler för sekretess och det belyser dokumentation av ärenden som rör våldsutsatta kvinnor.

Förekomst och upptäckt

Misshandlad kvinna

Kvinnomisshandel är inte en enstaka händelse utan snarare ett mönster av övergrepp som omfattar fysiskt våld av olika grad, hot om våld eller skada, sexuella övergrepp, psykiskt våld och känslomässiga övergrepp, skadegörelse, isolering, ekonomisk kontroll och kan även involvera barnen direkt eller indirekt.

Att utsättas för psykiska, fysiska eller sexuella övergrepp leder alltid till medicinska, psykologiska och sociala konsekvenser för kvinnan. Det är därför av vikt att uppmärksamma dessa fall och att ha rutiner för att ställa frågor om misshandel.

Depression är en vanlig reaktion på misshandel. En förhöjd risk för självmordsförsök liksom posttraumatiskt stressyndrom är andra vanliga följder av misshandel.

Samarbete med medicinsk, psykologisk eller psykiatrisk kompetens är viktigt för att uppmärksamma kvinnans eventuella behov av medicinska och psykoterapeutiska insatser.

Vissa grupper kan ha speciella svårigheter att söka stöd och är särskilt svåra att uppmärksamma, såsom kvinnor med invandrarbakgrund, med funktionshinder och de som lever i homosexuella relationer.

Män som misshandlar

När mäns våld mot kvinnor i nära relationer analyseras och diskuteras sker det ofta på olika nivåer och med olika teoretiska utgångspunkter. Våldet ses antingen som ett strukturellt/samhälleligt fenomen, som ett socialpsykologiskt relationsproblem eller som ett individualpsykologiskt problem. Inom forskningen försöker man emellertid allt mer att förena dessa olika perspektiv: Då männen som slår är en heterogen grupp, är det svårt att hitta en orsak eller en teori som är giltig för alla.

Att ställa frågor

Mot bakgrund av hur svåra konsekvenserna kan vara, och hur svårt det är att upptäcka våld i nära relationer redovisas vad som är viktigt att ta reda på och hur man kan ställa frågor om misshandel.

Akuta insatser

Om kvinnan bekräftar att hon har blivit utsatt för våld eller övergrepp blir frågan om akuta insatser aktuell, inklusive information om handlingsalternativ och möjligheter till skydd liksom om regler och tillvägagångssätt för en eventuell polisanmälan. Det är viktigt att erbjuda kvinnan en lugn och stödjande miljö och att klargöra att mannen är ytterst ansvarig för sitt våldsbeteende.

Att möta kvinnan med respekt och förståelse är grundläggande och vid behov professionell tolkhjälp. Om det finns barn i familjen måste planeringen av insatser också omfatta dem.

Insatser på längre sikt

Att utsättas för misshandel - i synnerhet av någon närstående såsom vid kvinnomisshandel - kan medföra behov av stöd under lång tid. Beslutet att stanna eller lämna ett förhållande kan också för många vara en process som kräver tid. I arbetet med att hjälpa och stödja kvinnan är det viktigt att försöka identifiera var i beslutsprocessen om att stanna eller lämna relationen hon befinner sig.

Psykosociala insatser på lång sikt kan omfatta att bearbeta skuld- och skamkänslor, stärka kvinnans självförtroende och möjlighet att ta kontroll över sitt liv (empowerment). Insatserna kan ske genom stödsamtal, gruppbehandling, psykoterapi m.m.

Bedömning av kvinnans säkerhet

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet riskerar cirka 16 kvinnor per år att dödas i samband med kvinnomisshandel, ofta i samband med en separation. Trots att det inte är förutsägbart i enskilda fall, kan vissa förhållanden bedömas som faktorer som ökar risken för allvarliga skador eller dråp/mord. Det är viktigt att diskutera riskfaktorer med kvinnor som utsatts för våld och att genomföra en säkerhetsplanering för kvinnan och eventuella barn. Bedömning om risk för allvarliga skador kan även behöva innehålla en bedömning av risk för att kvinnan begår självmord.

En del i säkerhetsplaneringen för kvinnor som väljer att återvända hem är att diskutera vad hon hittills har gjort - och vad hon kan göra - för att minimera risker för sig själv och eventuella barn.

Barn

Ledset barn

Många gånger finns barn med i bilden. Barn som växer upp i våldets närhet kan uppvisa en rad symtom som beteendestörningar och bristande sociala färdigheter, ätstörningar och andra somatiska besvär, emotionella problem som ångest, depression, lågt självförtroende, sömnproblem liksom posttraumatiskt stressyndrom. Viktiga frågeställningar för socialtjänstpersonalen att beakta är om barnet är i behov av hjälp på barnpsykiatrisk klinik och om kvinnan/barnet har behov av kontaktperson, m.m.

Socialtjänsten är den myndighet som har det yttersta ansvaret när det gäller barn. Till socialnämnden ska enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen genast anmälas om myndigheter eller verksamma inom yrkesmässigt bedriven verksamhet vars verksamhet berör barn får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd. Socialnämnden genomför då en utredning enligt 11 kap. 1 § socialtjänstlagen. Kvinnan kan ha stor oro för att barnen ska omhändertas. Det kan därför vara viktigt att poängtera att en utredning om barnens situation syftar till att förbättra förhållandet för såväl kvinnan som barnen. Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av dess ålder och mognad. I en akut situation är det viktigt att fastställa hur pass säkert och tryggt barnet är; barnet måste skyddas från de direkta och indirekta effekterna av våldet.

I fall där misshandel förekommit är det viktigt att ha i åtanke att samarbetssamtal inom ramen för familjerättssektionernas arbete kan vara klart olämpliga och ibland utgöra en direkt fara för kvinnan. Då parsamtal ändå används bör speciella hänsyn tas.

Stöd till män

Socialtjänsten kan informera mannen om eventuella stödåtgärder och möjlighet till behandling som finns i kommunen. På vissa platser tillhandahåller frivården - ofta i samverkan med andra myndigheter och organisationer - behandling för män, mestadels i form av gruppverksamhet. I alla lägen är det dock viktigt att mannen och kvinnan får olika handläggare.

Rättsliga frågor

Kvinnomisshandel och grov kvinnofridskränkning är brott som faller under allmänt åtal. Enligt 14 kap. 2 § sekretesslagen kan personalen inom socialtjänsten lämna uppgift till polis- och åklagarmyndighet angående misstankar om vissa allvarliga brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år. Någon skyldighet att på eget initiativ lämna uppgifterna finns inte. Kvinnan behöver också veta vad som sker efter en polisanmälan. Detta innefattar insatser som målsägandebiträde, stödperson, besöksförbud, trygghetspaket, skyddad adress och identitet.

Källor: Socialstyrelsen, Brottsförebyggande rådet samt polis- och åklagarmyndigheten

Kommentera artikel Våldsutsatta kvinnor

Mer som kanske intresserar dig:


Lillbabs är så vacker att ibland pratar vi om att ställa ut henne.


Här kommer ett ekologiskt alternativ till kaffe bönor som vi använder i vår kaffekvarn. Prova gärna :)


Johnny vispar skummad mjölk som vi alltid har till kaffet det är jätte gott. Jag har ofta kakao på också. Det är gott och få kalorier :)


Middagsgästerna


Present från Johnny idag!!!Rosa ljuslykta köpt på Global marknad, Mariakyrkan för 20 kronor den 21 november 09. Under den en rosa duk. Man förstår nog att jag gillar rosa.


Falafel med potatisgratäng från vegetariskt.com


Mys Freja!!!


Hej!

Idag har jag sett ett program med Lo Kauppi. Hon är skådespelare, dramatiker, författare m.m. Hon gästade Ramp som är ett program som tar upp alltifrån sexuallitet, samhällsproblem till relationer. Det var mycket intressant att höra henne berätta om hur det kan vara att ha en pappa som var alkolist och hur viktigt det är att barn som har en missbrukande förälder får hjälp att bryta tystnaden och få någon vuxen att prata med. Barnet kan inte hjälpa sin förälder utan det krävs profesionell hjälp för att behandla den allvarliga sjukdomen alkolism. Hon pratade om att det är viktigt att förstå att alkolism är en sjukdom och det finns ingen skam för barnet, det är inte barnets fel. Barnet är normalt. Jag tycker att hon är en jätte duktig skådespelerska som tar upp viktiga ämnen i samhället och ungdomsfrågor.

Jag såg även Fråga doktorn som tog upp sjukdomen ADHD. Två kvinnor berättade öppen hjärtligt om det som omgivningen trodde var slarvighet från deras sida i själv verket var en sjukdom. Om människor med ADHD får förståelse ifrån omgivningen för sina problem så verkar det vara enklare för dem att leva med detta funktionshinder. Så jag föreslår mer information i skolorna om vad omgivningen kan göra för att underlätta. Kvinnan i repotaget blev tyvärr deprimerad för att omgivningen inte förstod henne och därför inte kunde ge henne stöd. Ja, okunskap är aldrig kul.

Även ett program om Afghanistan har jag hunnit med att se idag. Det behandlade konflikten där och hur besvärligt det kan bli för befolkningen när olika krafter kämpar om domenansen över landet. Jag kan varmt rekomendera serien "Världens konflikter" så att vi får lite mer förståelse för människor från andra länder. Dem är ju inte "bara lata och kommer hit och tar våra kvinnor och våra jobb".

Just nu är min favorit sångerska Melissa Horn och hon uppträdde igår, fredag, på Gokväll. Hon sjöng låten "Falla fritt". Det var så vackert! Hon har så mycket känsla i sina texter och melodier.

Igår såg jag Efter tio. Det hade en hel serie om självmord. Det är också ett tabu ämne där vården verkar vara dålig. Så se gärna den. Kanske kan vården för denna utsatta grupp förbättras?

Nu ska jag äta falafel med Johnny och Ann-Sofie om jag får tag på henne. Jag bifogar en bild så ni får se hur goda dom blev. Jag ycker det är spännande att prova rätter från andra länder. Så tipsa mig gärna om ni har fler recept med rätter från olika länder.

Snart är jag vaken. Måste bara tvätta mig nu. Det har varit skönt att vila efter promenaden med Johnny


Gäsp säger Freja


Nyvaken Freja


Kent – Kärleken Väntar

Kent – Kärleken Väntar

tänk dig lycklig

http://www.amelia.se/artiklar/2009/sa-tanker-du-dig-lycklig/index.xml

om lycka

http://www.amelia.se/artiklar/2009/reglerna-som-gor-oss-olyckliga/index.xml

formeln för en lyckad parrelation!!!!

http://www.dn.se/webbtv/livsstil/formeln-for-en-lyckad-parrelation-1.990841

bra video med mia törnblom om att ge sig själv kärlek



LOVE eller Dina mjuka tassar vill jag KRAMA!!!


Beautiful:)


Hej!!


sköööööönt


åååh..


Kli!


Mys i Rullstol:)


inlägg från jonas på stils blogg

http://www.stil.se/default.asp?headId=4&subId=69&subLogId=&pId=69&postId=64&profilePage=

amelie-i love it

http://www.youtube.com/watch?v=j1LPj9msobY&feature=player_embedded

feeling good-nina simone

http://www.youtube.com/watch?v=h8tuTSi6Sck&feature=player_embedded

Skräptv och Håga by.

Kära bloggarvänner. ldag har det inte hänt så mycket. Det finns mycket skräp som ändå är intressant att titta på i televisionens värld. Vad Johnny och jag tittar på i våra sämsta stunder är hemligt :) Obs ej porr :) Vi tittar ibland på program som inte är så intellektuellt kanske men dock är avkopplande och charmiga.
Johnny har dykt upp med en hårddisk som gör att allt mitt material med foton osv kan sparas undan.
Vi har tipsat mamma om Håga by i Upssala. Det är en ekoby som ligger jättfint strax utanför Uppsala.
Hoppas hon åker dit och handlar lite ekoprodukter från Tant Grön.

http://www.skafferiet.com/historik.asp

Godnatt kära vänner. Det är alldeles för sent och läggdags, men kom gärna och hälsa på. Vi saknar era kramar och uppmuntrande ord. :)
Ta hand om er ty det är en kall värld vi lever i.

Mory Kante - Yeke Yeke

http://www.youtube.com/watch?v=kAmlJdnoLtQ&feature=player_embedded#

till j

http://www.youtube.com/watch?v=GAtfzA4KbEY&feature=player_embedded


Stockholmsfrämmande-jättekul -jag blev jätteglad!!:)


Våta stenar


i wish...

http://www.youtube.com/watch?v=_yGEKcAFIcc&feature=player_embedded

Har Skypat för första gången.

Hej hela världen Nu har jag skypat för första gången. Det var jättekul. Hör gärna av er till mig om ni vill skypa med mig. Den tredje december ska vi ta del av en föreläsning med socionom Karin Wennerlöf. Den handlar om energitjuvar. Det ska bli jättespännande.På denna länk kan ni läsa mer. Det är inte försent att köpa biljetter.


http://www.samtalicentrum.nu/



Mamma verkar trivas i Uppsala. Om du bor i Uppsala eller i krokarna däromkring och vill hitta på något med min mamma kan jag förmedla kontakten om du kommenterar här. Hon är ju ny i stan och tycker det är kul att ta del av kulturutbudet.
Lova har varit i Skåne hos vår syster Emma och varit barnvakt åt Tiger och Isis.
Katterna busar för fullt.
Godnatt med er alla bloggarvänner. Vi ses imorgon

Kram Lina och Johnny och katterna

video med Fårfiolerna-helcoolt!!!

http://www.youtube.com/watch?v=ODoY_DHmT48&feature=player_embedded

Hej alla bloggvänner över hela världen och hej hela världen!!

Idag har vi sett en film som heter Slumdog Millionaire. Filmen var bra. Mamma åker ner till Uppsala ikväll. Hon ska börja arbeta på rehabmedicin som avdelningsläkare. Vikariatet är i sex månader. Hoppas hon kommer att trivas med livet i Uppsala. Vi vill hålla kontakten med henne genom Skype och epost. Idag har vi haft ett trevligt fika med hembakta muffins.

Ikväll så städar Johnny och Lina lyssnar på Spotify. Ute är det mysigt med lite kyla i kinderna men det är ändock plusgrader och snön tinar bort. Vi upptäcker oroväckande  saker som händer ute i webbvärlden men det är lite hemligt :)
Ledtråd. Det handlar om M.

Greenpeace kämpar för Miljön!!!se videon!

http://www.youtube.com/watch?v=MPlRM9UKGto&feature=player_embedded

gott ikväll för Lina,Johnny,Ann.fam Långbergs och Lova..


Mmmmmmm...


Choklad Muffins med glasyr


Första snön i Umeå


Ljus från Inreda.se-25 kr


Vår lillbabs sover!


Vi mal vårt kaffe själv i en kvarn!


ME-föreningen — föreningen för Myalgisk Encefalomyelit

ME-föreningen

— föreningen för Myalgisk Encefalomyelit

Uppmärksamma denna osynliga men svårt invalidiserande neuroimmuna sjukdom.

12 maj, Internationella ME-dagen

 

Myalgisk Encefalomyelit - ME - är en svårt invalidiserande neuroimmun sjukdom värd att uppmärksammas. ME har legat på WHO:s lista sedan 1969 som neurologisk sjukdom.

I år är det alltså 40 år sedan sjukdomen hamnade på WHO:s lista!

Nu i samband med 40-års jubiléet startar ME-föreningen den första svenska forskningsfonden som stödjer biomedicinsk forskning inom ME!

Trots sjukdomens långa historia är kunskapen inom svenska sjukvården nästan obefintlig. I Sverige har de ca 30 000 ME-sjuka bara EN mottagning med specialistkunskap att vända sig till.

 

 

Sjukdomen

En grov uppskattning är att 1 500 personer insjuknar i Sverige varje år i ME. Under 6% tillfrisknar. Svårighetsgranden hos sjukdomen kan variera mycket mellan individer. De svårast sjuka tolererar inte några intryck och är 100% sängbundna.

Ett liv med ständig värk, mental dimma, kognitiva svårigheter och influensaliknande symptom. Fysisk eller mental aktivitet ger symtomökning som varar i flera dagar. Överkänslighet mot ljud och ljus, ofta även överkänslighet mot mediciner, alkohol och kaffe. Problem med sömnstörningar och temperaturreglering.

Sjukdomen påverkar hela patienternas livssituation och en del av deras liv "stjäls" ifrån dem eftersom de inte kan tänka klart eller aktivera sig. Ett ofattbart tillstånd helt enkelt.

Myalgic Encephalomyelit betyder "muskelvärk och hjärn- och ryggmärgsinflammation". Sjukdomen ger symptom från många av de grundläggande systemen i kroppen, de autonoma nerv-, neuroendokrina- och immunologiska-systemen. Även metabolismen och det cirkulatoriska systemet.

Namnet myalgisk encefalomyelit (ME) myntades på 1950-talet för att beskriva väldokumenterade utbrott av sjukdom; ME är åtföljt av neurologiska och muskulära tecken och har en annorlunda definition än Kroniskt trötthetssyndrom [källa CDC].

Vårdsituationen

Det är viktigt att skilja på patienter som har depression och ME. Vid depression är det bra med påtvingad motion och aktivering, men vid ME kan det ge KRONISKA FÖRSÄMRINGAR.

I och med att kunskapen är nästan obefintlig inom sjukvården bollas ME-patienter runt i vården i många, många år. De blir ofta felbehandlade vilket får livslånga/kroniska konsekvenser. Många får även tunga psykiatriska diagnoser eftersom läkarna inte känner till sjukdomen.

I Sverige, har några patienter som insjuknat i tonåren blivit tvångsomhändertagna av psykiatrin och blivit mycket illa behandlade. Föräldrar som förtvivlat sökt hjälp för sitt sjuka barn, har råkat ut för att barnet tvångsomhändertagits för man misstänkt Münchausen by proxy.

Den enda kliniken med ME-specialister är Gottfries Clinic som är kopplad till Mölndals sjukhus/Sahlgrenska. De ställer diagnos, men ger ej fortvarig vård. Patienterna är sedan hänvisade till sina vanliga primärvårdsläkare som oftast inte har kunskap om sjukdomen.

Ett ytterligare problem är att ME-patienter ofta har svårt att resa. En del kan inte ens stå upp, utan måste transporteras på bår. Biltransport kan vara mycket påfrestande med allt buller. Målsättningen borde vara att det finns minst en läkare för ME-patienter inom varje landsting och att hemsjukvård erbjuds för de sjukaste patienterna.

Behandling

Det finns erfarenhet och kunskap om hur man kan ge ME-drabbade en ökad livskvalité genom medicinsk behandling. Medicinering måste göras med försiktighet, eftersom ME-drabbade ofta är intoleranta/överkänsliga emot läkemedel.

Cirka 50% av de ME-drabbade får minskad mental dimma av metylkobalamin (variant av vitamin B12). Att säkra sömnen är viktig och här finns kunskap om vilka preparat som brukar fungera bäst för ME-drabbade. En del mår bättre av t.ex. vitaminer, mineraler, antioxidanter, fiskolja med omega-3 fettsyror, B-vitaminer och magnesium. Vissa blir bättre av att lägga om kosten med hänsyn till ens individuella födoämnesintoleranser.

Nya rön pekar på att behandling med probiotika (snälla tarmbakterier) eller användande av curcumin (färgämne i gurkmeja) kan vara av värde. Curcumin verkar på många ställen och sätt i kroppen och några effekter kan vara oönskade, så mer kunskap om säkerheten kring behandlingen skulle vara önskvärd.

De som har depression kan behöva en behandling med psykofarmaka, men här måste man vara mycket, mycket försiktig vid insättning eftersom patienterna ofta reagerar kraftigt på medlen. Det finns patienter som blivit permanent försämrade på grund av oförsiktig användning av psykofarmaka.

Några forskningsresultat

ME patienter lider av hög oxidativ stress, där reaktiva syreföreningar och reaktiva kväveföreningar (kväveoxid och peroxynitrit) t.ex. skadar cellernas membran.

En del ME patienter har en ökad grad deformerade erytrocyter (röda blodkroppar). Antalet deformerade erytrocyter minskar efter injektion av vitamin B12 (kobalamin) hos cirka 50% av dessa patienter, och dessa patienter kände sig bättre. Kobalamin är en antioxidant som effektivt minskar på kväveoxid. Deformerade erytrocyter innebär en försämrad cirkulation i kapillärer (blodkärlen med minst diameter).

Forskningen har visat att fysisk aktivering leder till en "cytokinstorm" (cytokiner är signalmolekyler från immunsystemet) som varar i flera dagar och kan vara en av förklaringarna till patienternas ökade malaise/sjukdomskänsla och värk efter fysisk aktivering.

Man har även funnit att ME-drabbade har kraftigt minskad syreförbrukning den andra omgången vid ett upprepat motionstest, och minskningen av syreförbrukningen överstiger vad som hittas vid sjukdomar som kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), interstitiell lungsjukdom och hjärtsvikt. Kroppen går på anaerob metabolism i högre grad. Man har funnit att mitokondrierna (som skapar energi i cellerna) har försämrad funktion.

Man har konstaterat minskad glukosmetabolism och blodgenomströmning i hjärnan, och som förstärks av fysisk aktivitet och kvarstår över 24 h efteråt. Man har hittat mjölksyra i hjärnans ventriklar (hålrum).

80% av ME-patienterna har enterovirus i magsäcken, men dessa virus har visat sig vara icke-cytopatiska. Det vill säga att de inte går att upptäcka i cellodlingar eftersom de ej tar död på cellerna.

Många patienter har antikroppar i blodet emot tarmbakterier, vilket är ett tecken på "läckande tarm" (leaky gut). 70% av immunförsvaret är associerat till tarmen och inflammation där kan teoretiskt skapa en inflammationskaskad som ger malaise/sjukdomskänsla och neurologiska symtom.

Forskningen har funnit att ME-patienter ofta har konstant aktiverade T-celler (en sorts lymfocyter) och försämrad funktion hos NK-celler (naturliga mördarceller). Naturliga mördarceller är immunsystemets frontlinje i försvaret emot patogener (t.ex. virus) som gömmer sig inuti celler.

I djupsömnen störs de långvågiga hjärnvågorna av alfavågsintrång. Neuropeptid Y nivån är förhöjd.

 

 

ME-föreningens kontaktperson är grundaren Kasper Ezelius, som är intresserad av forskning och om vad som händer runt om i världen i ME-frågor. Han har egen erfarenhet av hur det är att leva med den här sjukdomen, samt genom kontakter med andra patienter. Med tanke på att hans dagsform kan variera på grund av sjukdomen bokas telefonintervju via mail först: bild

ME-föreningen: me-foreningen.se

ME-fonden: me-foreningen.se/fonden.htm

Informationssida om ME: me-cfs.se

Gottfries mottagningen/Gottfries Clinic (har avtal med sjukvårdshuvudmannen för Västra Götaland): www.gottfriesclinic.com

ME-föreningen, 2009-05-12, me-foreningen.se


Heja MP!:)

heja miljöpartiet:)

hälsar Lina

Myalgisk encephalomyelit (ME), kroniskt trötthetssyndrom, överkänslighet mot elektromagnetisk strålning/elektromagnetiska fält, ohälsa av dentala material, multipel kemisk känslighet m.m. är exempel på tillstånd där patienterna idag oftast inte får någon diagnos som förklarar orsak och samband. Metoder för diagnostik och behandling saknas. Därmed har de inte tillgång till den hälso- och sjukvård som de har behov av. Men nu har det kommit en studie som kan förklara vissa av dessa symtom.

 

Det är viktigt så att de som lever med dessa tillstånd kan avvisa läkares psykiatriska eller psykosomatiska försök till diagnos, som de själva känner sig främmande inför och som många gånger är helt felaktig. Flera hamnar helt utanför hälso- och sjukvården och riskerar till slut att bli utförsäkrade från våra trygghetssystem. Familjer och övriga närstående drabbas också hårt.

 

Påfallande många individer med de nämnda tillstånden har före sjukdomsdebuten levt aktiva och intressanta liv både i och utanför sitt arbete med höga krav på prestation. Det ligger därför nära tillhands att de får diagnosen utmattningsdepression eller stresstillstånd. Men den trötthet och de symtom som finns, kan inte vilas bort. Psykoterapi kan vara till viss nytta för att hantera den uppkomna livssituationen (copingstrategi) men erbjuder inte någon bot. Det är uppenbart att kunskapsbristen kring de nämnda patientgrupperna leder till stort lidande och stora kostnader både för individ och samhälle. Miljöpartiet har lagt en motion om att inrätta ett regionalt resurscentrum för forskning och behandling med multidisciplinär specialistkompetens för patienter med dessa svårdiagnostiserade tillstånd. Vill du ha den, ta gärna kontakt med oss. www.mp.se/sll


Video med Ane Brun!

http://www.dn.se/webbtv/kultur-noje/ane-brun-spelar-1.981340

om Pacing-länkarna som det pratas om i artikeln finns i art. RME:s pacingskola – 10 frågor och svar om pacing: http://www.rme.nu/om-me-cfs/behandlingar/pacing

Pacing i praktiken:

RME:s pacingskola – 10 frågor och svar om pacing:


1) Vad är pacing?

”Pace” betyder egentligen ”takt” eller ”hastighet”. Pacing är en metod för att lära sig att
hushålla med sin begränsade energi, så att man undviker att pendla mellan överansträngning
och perioder av bakslag/försämring – den destruktiva så kallade ”push-crash-cycle” som
många ME/CFS-sjuka lätt hamnar i.  

Denna lilla pacing-skola är tänkt som en hjälp för dig som vill komma igång med pacing och
som ett komplement till de informativa artiklar om metoden som finns här.  


2) Jag har läst att ME/CFS-sjuka kan bli friska genom att gradvis utöka sin
aktivitetsnivå. Är det pacing man menar då?

Nej! Rekommendationen om en gradvis utökning av aktivitetsnivån kommer från en metod
som heter ”graded exercise therapy” (gradvis utökad träning, eller gradvis träningsterapi på
svenska), som inte ska förväxlas med pacing.  

”Graded exercise therapy” bygger på en teori om att ME/CFS-sjuka är fysiskt friska, men
lider av någon slags ”aktivitetsfobi”, som kan botas om aktivitetsnivån gradvis utökas och den
symtomökning detta utlöser ignoreras, vilket är helt felaktigt. Anhängarna stödjer sig på att
metoden har varit framgångsrik vid långvarig trötthet av oklara orsaker, men den har också
visat sig kunna göra ME/CFS-sjuka direkt sämre. Läs mer om ”gradvis utökad träning” och
om varför RME avråder från metoden här.  

Pacing däremot, bygger på vetskapen om att ME/CFS är en kronisk, fysisk sjukdom som inte
kan tränas, vilas eller tänkas bort. Målet med pacing är att lära sig hushålla med sin
begränsade energi för att skapa ett maximalt utrymme i vardagen, eftersom sjukdomen
kraftigt inskränkt funktionsförmågan. Många, men inte alla, har upplevt att deras tillstånd
stabiliserats och därefter förbättrats sedan de börjat tillämpa pacing. När de blivit bättre, har
vissa även kunnat utöka aktivitetsnivån försiktigt i små steg, vilket är ett väldigt positivt
resultat. Förutsättningarna för en eventuell förbättring varierar från person till person.

3) Kan jag bli sämre av pacing?

Grunden för pacing är att du lyssnar på kroppen och respekterar dess signaler och inte gör
mer än din kropp orkar. Pacing är en copingstrategi, ingen träningsmetod för att tänja dina
gränser eller något sådant. En rätt utförd pacing ska inte kunna göra någon sämre. Däremot är
chansen god att ditt tillstånd stabiliseras eller kanske till och med förbättras.


4) Hur kommer jag igång med pacing?

Du kan börja med att kartlägga din nuvarande aktivitetsnivå. Ta ett stort papper, skriv alla
veckans dagar vågrätt i överkanten och rita in lodräta kolumner under respektive dag, där du
kan anteckna alla dina aktiviteter/vilopauser, från morgon till kväll under en vecka. Skriv
också upp när du började och slutade din aktivitet. Vid varje anteckning skriver du också hur
du mår, genom att skriva S som i symtom och skatta dessa på en skala från 1-10. Exempel:  
Måndag:
8.00 vaknade. S 9.  
8.00-10.00 Kvar i sängen. S 8
10.00-10.15. Påklädning, lagar frukost. S7,5
10.15-11.00 Äter frukost, läser tidning. S6
11.00-12.00 Ligger och vilar. S6
Osv…

Tisdagens kolumn hamnar till höger om måndagens, onsdagens till höger om tisdagens, osv.
När du fyllt i hela veckan har du en överblick över vad du gjort och hur du mådde och kan dra
slutsatser av det. Hur såg din vecka ut? Mådde du sämre vid vissa bestämda tider varje dag?
Borde du ha vilat vid dessa tider istället? Hade du en för hög aktivitetsnivå eller höll på för
länge med varje aktivitet? Utlöste en viss typ av aktivitet ett bakslag? Om dina symtom åkte
berg- och dalbana under veckan, eller du mådde pyton hela tiden, gjorde du troligtvis för
mycket.  

Tänk på att det är typiskt för ME/CFS att bakslag/försämring efter överansträngning kommer
med fördröjning, ofta flera dagar. Om du exempelvis mådde sämre än vanligt hela torsdagen
kanske det berodde på att du hade överansträngt dig på måndagen eller tisdagen.  

Försök ta reda på vilka aktiviteter du klarar att göra och hur länge du kan hålla på med dem
utan att bli sämre. Analysera också om du blir sämre av att göra vissa saker vissa tider på
dagen. Du kanske klarar att sitta vid datorn en stund mitt på dagen, men blir sämre om du gör
samma sak på kvällen? Eller du behöver dela upp dina aktiviteter i mindre delar med pauser
emellan? Justera din aktivitetsnivå och gör nya aktivitetsdagböcker då och då för att se om det
blev någon skillnad. Spara de gamla dagböckerna också, så du kan gå tillbaks och jämföra.

Du kan också lägga till andra parametrar i aktivitetsdagboken, till exempel en notering varje
morgon om hur du har sovit, på en skala 1-10. Hur påverkas din sömn av vad du gjort dagarna
innan? Kan du förbättra sömnen genom att till exempel göra mindre på kvällen? Eller genom
att ta en kort promenad på dagen? Förbättras sömnen om du undviker överansträngning? Ta
reda på hur just din optimala ”pacing-profil” ser ut.


5) OK, nu har jag kartlagt min nuvarande aktivitetsnivå och jag inser att jag behöver
göra ändringar i den. Hur hittar jag då rätt aktivitetsnivå?

Målet är att hitta en aktivitetsnivå som du klarar att hålla alla dagar, såväl ”bra” som ”dåliga”,
utan att hamna i bakslag med försämring. Har du för hög aktivitetsnivå nu måste du försöka ta
bort eller minska på vissa aktiviteter, särskilt dem som gör dig sämre. Gå igenom aktivitet för
aktivitet och tänk igenom vad som går att ta bort eller minska ner på.  

En viktig del i pacing är att ta paus mellan aktiviteter och att bryta upp längre aktiviteter i
mindre block med paus emellan. En kvinna blev exempelvis mindre utmattad av att plocka ur
diskmaskinen sedan hon börjat dela upp aktiviteten i två block: Först plocka ur halva
maskinen, sedan paus och sedan andra halvan. För andra fungerar det bättre med färre, men
längre pauser. Flera dagliga pauser, då du ligger ned med slutna ögon och inte gör någonting
är dock a och o, oavsett om dessa är färre men längre, eller fler men kortare. Hitta din egen
pausrytm. Ligg kvar så länge du behöver under pauserna och gärna en stund extra, för
säkerhets skull.  

Utöver ”liggpauser” kan du kanske också fylla på med kortare pauser sittande, exempelvis när
du gör ett avbrott mitt i en aktivitet? Sitt till exempel i en bekväm fåtölj där du kan luta
huvudet bekvämt bakåt och lägga upp fötterna. Blunda och slappna av en stund. Ta gärna en
mindfulness-övning (se punkt 7) till hjälp.

Känner du att dina symtom tydligt förvärras när du slappnar av och vilar? Då har du nog en
för hög aktivitetsnivå. Dra ner på den. Lägg in fler och/eller längre pauser.  

Försök ta reda på hur stort ditt ”aktivitetskonto” är. Många ME/CFS-sjuka har exempelvis en
aktivitetsgräns på ungefär 3 timmar per dag, inklusive påklädning, toalettbesök, TV-tittande
och annat som friska människor kanske inte ens räknar som aktiviteter. Men din egen
aktivitetsgräns kan förstås vara både högre och lägre, beroende på hur sjuk du är. Den kan
också variera över tid beroende på sjukdomens fluktuationer.  

En annan viktig del i pacing är att varva mellan olika sorters aktiviteter – fysiska, mentala och
emotionella. Du kan troligtvis utöka ditt totala ”aktivitetskonto” genom att tänka så. Att först
umgås med familjemedlemmar och sedan ringa ett telefonsamtal kan exempelvis vara mer
ansträngande än att umgås med familjen, sedan läsa en stund och därefter ringa samtalet. Och
glöm inte pauserna.

Du får prova dig fram, men när dina symtom fluktuerar mindre, eller till och med minskar, har
du troligen hittat rätt. Ofta upptäcker ME/CFS-sjuka att deras ”aktivitetskonto” var mindre än
de trodde. En måttstock kan vara att försöka göra 75% av det du tror du klarar och se hur du
mår då.  


6) Nu har jag hittat rätt aktivitetsnivå: Kan jag pröva att utöka den då?

Du kan långsamt och försiktigt pröva att öka din aktivitetsnivå efter ett tag, om du känner att
du ligger på en stabil nivå nu. Om det går bra, så ligg kvar på den nya nivån. Om du blir
sämre av ökningen, ska du dock genast gå tillbaka till den gamla, lägre nivån. Försök tänka ut
mer exakt vad som gjorde dig sämre och glöm inte att bakslagen ofta kommer fördröjt med
timmar eller dagar.

Men glöm inte att ME/CFS fluktuerar naturligt också, på grund av bland annat infektioner och
olika processer i kroppen. Du kan ligga på en stabil aktivitetsnivå under en period, för att
sedan upptäcka att samma aktivitetsnivå plötsligt gör dig sämre. Då får du justera ner nivån.
På samma sätt kan du upptäcka att du plötsligt blivit bättre och att du kan höja nivån något.
Var lyhörd för kroppens signaler och utvärdera hela tiden din aktivitetsnivå. Är det rätt nivå
du ligger på? Har du fått lättare eller svårare att klara någon speciell aktivitet inom ditt
”aktivitetskonto” på sistone?



7) Jag tar numera många dagliga pauser, men jag har svårt att varva ned. Kroppen är
spänd och tankarna mal i huvudet, så jag vilar inte effektivt. Vad kan jag göra åt det?

Att varva ned och skifta fokus kan man behöva träna på. Det kan ta tid att lära sig, så ha
tålamod och döm inte dig själv om du misslyckas i början. En del tar hjälp av
avslappningsmusik, en skiva med ljud av havsvågor eller en värmedyna för att slappna av.
Andra mediterar eller lägger sig på en spikmatta. Försök hitta den metod som fungerar bäst
för dig. Vad får dig att känna lugn och ro? Använd din fantasi. Och kom ihåg att
avslappningsmusik och liknande kan vara ett sätt för dig att varva ned – men målet är att det
ska vara helt tyst omkring dig när du vilar. Att vila betyder att ligga ned med slutna ögon,
utan några stimuli.

Mindfulness är en metod för att vara i nuet. Fördelen med mindfulness-övningar är att man
kan göra dem var som helst, när som helst och att de är ”borta” när man är färdig med dem,
medan man måste stänga av en skiva eller elektrisk värmedyna när man använt dem, vilket
kan kännas som ett brutalt avbrott i vilopausen.  

Ett exempel på en enkel mindfulness-övning är följande: Lägg dig bekvämt, exempelvis på
soffan. Försök slappna av. Vad ser du omkring dig? Notera för din inre röst 3 saker som du
ser, de första du kommer på. Stanna inte kvar i tanken vid någon av sakerna eller värdera
dem. Registrera bara och gå sedan vidare. Notera därefter 3 saker som du hör och därefter 3
saker du känner. Notera därefter 2 saker du ser, hör, känner. Därefter 1 sak du ser, hör,
känner. Blunda och gör om övningen. Vilka 3 saker ser du när ögonlocken är stängda? Vilka
3 saker hör du? Känner? Fortsätt därefter med att se, höra och känna 2 saker och därefter med
att se, höra och känna 1 sak. Avsluta med att ta några djupa andetag. Och kom ihåg att övning
ger färdighet. Ju oftare du gör den här övningen, desto mer avslappnad gör den dig.  

En annan vanlig mindfulness-övning är en så kallad body scan, där man systematiskt
uppmärksammar varje del av kroppen och noterar hur den känns – tryck mot underlaget,
temperatur, eventuell smärta eller spänning och så vidare. Det är inte en avslappningsövning
där målet är att den kroppsdel man tänker på ska slappna av (även om det ibland blir det
oavsiktliga resultatet), utan det handlar bara om att observera utan att värdera.

Om du har svårt att slappna av kan du också fundera över om du har rätt förutsättningar för
effektiva pauser. Hur ser det ut hemma hos dig? Har du bra ställen att vila på under dagarna?
Om inte: Kan du möblera om, eller komplettera ditt möblemang med exempelvis en fotpall?
Eller en soffa som du kan ligga raklång i? Eller ordna en avskild hörna, som du bara använder
till vila och avkoppling? Tänk igenom hur du skulle vilja ha det och vad du kan ändra på.  


8) Jag tycker inte att pacing fungerar. Vad gör jag för fel?

Om du är säker på att du ligger på rätt aktivitetsnivå och har koll på dina begränsningar, men
ändå upplever att symtomen åker berg- och dalbana eller successivt förvärras, kan det finnas
andra orsaker till det. Kanske vissa av dina ME/CFS-besvär förhindrar en framgångsrik
pacing? Hur sover du, till exempel? Behöver du behandling för sömnsvårigheter? Besväras du
av ständig smärta och värk? Har du andra symtom som är så svåra att de förhindrar effektiv
sömn och återhämtning? Kraftigt fluktuerande kroppstemperatur? Ständig eller
återkommande feber? Hjärtarytmier? Täta urinträngningar? Kroniska förkylningssymptom?
Annat? Sök behandling, i så fall. Det finns idag många läkemedelsalternativ, så möjligheten
att lindra besvärliga symtom är ofta goda – om din läkare är med på noterna. Fungerande
sömn och effektiv vila är en grundförutsättning för all återhämtning och grundbulten i en
effektiv pacing.

Annat som kan försvåra pacing är om du inte har tillräcklig avlastning. Hur ser
arbetsfördelningen i familjen ut? Får du vila tillräckligt hemma? Får du tillräckligt stöd av
samhälle och omgivning, genom sjukskrivning eller anpassningsåtgärder på jobbet? Behöver
du färdtjänst? Handikapparkeringstillstånd? Hemtjänst? Går det att ordna så att du får det?
Fundera över hur det ser ut omkring dig, vad som skulle behöva ändras och vad du kan
påverka. Det kan gälla allt från omgivningens attityder till ditt behov av fler handfasta stöd-
och avlastningsåtgärder.


9) Är jag för sjuk för att tillämpa pacing?

Nej, pacing kan tillämpas även om man är helt sängliggande, vilket framgår av den ena av de
artiklar vi hänvisat till överst på denna sida. Här kommer länken till båda artiklarna en gång
till, för säkerhets skull.  


10) Var kan jag lära mig mer om pacing?  

Läs artiklarna vi hänvisar till ovan. Om du studerar dessa tillsammans med denna lilla
”pacingskola”, så bör du kunna få ganska gott grepp om metoden.  

Du kan också ta reda på om din RME-lokalförening planerar någon kurs eller
självhjälpsgrupp om pacing. Kontaktuppgifter till lokalföreningarna och information om deras
pågående verksamhet finns här.  

Pacing kan också läras ut i KBT, men förvissa dig då om att din KBT-terapeut är klar över
vad metoden går ut på och förstår att ME/CFS är en kronisk, fysisk sjukdom, som varken kan
tänkas eller tränas bort. Detta behöver påpekas, eftersom det har förekommit att pacing
förväxlats med metoden ”gradvis utökad träning” (graded exercise therapy), med förödande
resultat. En rätt utförd KBT, där du får lära dig pacing-metoden och vad den går ut på, kan
däremot vara till stor hjälp.

Lycka till med din pacing!

video med Laleh

http://www.youtube.com/watch?v=idGhEnvO5Ho&feature=player_embedded#

Vinnare i kladdkake-SM 2009.

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

ca  45  minuter
45 45 användare gillar detta recept
Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge
Vinnare i kladdkake-SM 2009.

Kaka
2 st
ägg
3 dl
strösocker
1,5 dl
vetemjöl
1 dl
kakao
1 tsk
vaniljsocker
0,25 tsk
salt
100 gram
smör, smält
Fudge
1,5 dl
vispgrädde
1 tsk
honung
2 st
kanelstång/stänger
1 tsk
kardemummakärnor
200 gram
mjölkchoklad

länk Spara receptet

länk Spara som inköpslista

länk Skicka som sms

Skriv ut receptet

Tillagning

1. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet. Smält smöret och rör ner det.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 20 minuter. Låt kallna.

3. Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 10 minuter. Koka upp grädden igen och sila den över den finhackade chokladen. Rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna.

4. Servera med lättvispad grädde.

Recept: Camilla Bergstrand
Foto: Sara Ringström

Receptet är skapat av:

Fler recept från Tastelines kockar och våra gästkockar

soundtrack från varma franska filmen Amelie från Monmartre-skönt!!!

http://www.youtube.com/watch?v=jsuwiKCnntM&annotation_id=annotation_338383&feature=iv

dagens dvdtips!!superbra -Good Will Hunting

Good Will Hunting

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
Good Will Hunting

Theatrical release poster
Directed by Gus Van Sant
Produced by Lawrence Bender
Scott Mosier
Kevin Smith
Bob Weinstein
Harvey Weinstein
Written by Matt Damon
Ben Affleck
Starring Matt Damon
Robin Williams
Ben Affleck
Stellan Skarsgård
Minnie Driver
Music by Danny Elfman
Cinematography Jean Yves Escoffer
Editing by Pietro Scalia
Distributed by Miramax Films
Release date(s) 5 December 1997 (limited)
9 January 1998
Running time 126 min.
Country United States
Language English
Budget $10,000,000
Gross revenue Domestic
$138,433,435
Worldwide
$225,933,435

Good Will Hunting is a 1997 drama film directed by Gus Van Sant and written (with help from Van Sant) by Matt Damon and Ben Affleck, who both star in the film.

The movie tells the story of Will Hunting, a prodigy hoodlum from South Boston who works as a janitor at MIT.

Good Will Hunting was a financial success, earned widespread critical praise and several awards, and launched Damon and Affleck into prominence.

Contents

Cast



sång-i will survive!!

http://www.youtube.com/watch?v=ZBR2G-iI3-I

har skaffat skype Skype-Adressen är finalinajohanna

har skaffat skype Skype-Adressen är finalinajohanna

gratis att prata med skype!!

några rader från India Arie som ni kan ta med er in i dagen

några rader från India Arie som ni kan ta med er in i dagen.

You are beautiful like a flower, more valuable than a diamond, you are powerful like a fire, you can heal the world with your mind. There is nothing in the world that you cannot do, when you believe in you, who are beautiful, yeah you who are brilliant, yeah you, who are powerful, yeah you who are resilient.


Vegetarisk pastasås med färskost och svarta bönor-nyttigt o gott!!!

Vegetarisk pastasås med färskost och svarta bönor

ca  15  minuter
34 34 användare gillar detta recept
Vegetarisk pastasås med färskost och svarta bönor

Ingredienser för   port.

1 msk
olivolja
1 st
röd lök(ar)
1,5 st
vitlöksklyfta(or)
1 burk(ar)
krossade tomater
3 dl
svarta bönor, kokta
1 msk
grönsaksfond
0,5 tsk
chili


salt
4 msk
färskost
2 msk
kesella, 1%
300 gram
spaghetti, fullkorn

Tillagning

1. Skär lök o vitlök i små bitar. Fräs i oljan. Tillsätt krossade tomater, fond, chilikrydda och lite salt. Låt koka 15 minuter på ganska svag värme.

2. Tillsätt bönor och låt allt bli varmt. Nu kan osten och kesellan röras i eller så serverar man pastan med en klick ovanpå som dekoration. Servera med fullkornspasta.

Familjetips! Denna sås innehåller mycket fibrer. Vanlig pasta funkar lika bra och svarta bönor kan bytas ut andra bönor eller linser. Färskosten kan bytas ut mot vanlig riven ost.

Näringsvärde per portion:
Kcal: 245
Kolhydrater: 34 g
Protein: 12 g
Fett: 6,5 g

Energifördelning:
Kolhydrater: 56 E%
Protein: 21 E%
Fett: 23 E%

Receptet är skapat av:

Kolla in om du vill le:)

http://www.youtube.com/watch?v=5WyDSBuOjpw&feature=player_embedded


Sjukt kul!!:)) ha ha ha..

Freja är också på väg att lägga sig. Godnatt alla kära bloggvänner nu tar vi och slaggar alla vi på Björnvägen.


Här är det goda brödet som bakas lokalt. Jättegott rågbröd! Hagabröd!


Rasmus han är allas lilla kelgris


Oj vad söt man är


Okej då Ni får väl ta en bild till


Nu får det vara nog med fotograferande!!!


Visst är Rasmus gudomligt söt?


Rasmus har gått och lagt sig


Går kommersialism och jämställdhet ihop?

"Går kommersialism och jämställdhet ihop?

Anja Hirdman är 60-talist, uppvuxen i en tid och miljö som gjorde att hon länge levde i den bergfasta tron om alla människors lika värde. Som svensk tonåring i slutet på 70-talet upplevde hon den starka kvinnorörelsens krav på samhällsreformer som fullständigt självklar."

http://www.ur.se/Vuxen/Samhalle/Genus/54923/Anja-Hirdman/

Does this latest information prove once and for all that ME/CFS is not a psychological or psychosomatic illness as described by those who don’t understand the disease?


Does this latest information prove once and for all that ME/CFS is not a psychological or psychosomatic illness as described by those who don’t understand the disease? [view answer...]
Absolutely! Actually, there are thousands of research articles showing the very real biological problems that ME/CFS patient’s experience such as low NK cell count and function, MRI and SPEC scan changes, and repeated chronic infections, to mention just a few. Only the most stubborn and misinformed individuals refuse to believe that this disease is real and serious. The process of placing poorly understood illnesses into a psychological category is very similar to what happened in the early days of MS and epilepsy before the advent of technologies which proved the illnesses were “real.” Unfortunately, many in the scientific and medical fields have not learned from their past mistakes.


from questions and answers at:
Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease

“The first institute in the world dedicated to neuro-immune
disease integrating patient treatment, basic and clinical
research, and medical education.”

Vad är ME/CFS? | Riksföreningen för ME-patienter

Vad är ME/CFS? | Riksföreningen för ME-patienter

http://www.rme.nu/om-me-cfs

Enya sjunger om att Livet är en lång resa..vad tycker ni, är det det?Kramiz!

http://www.youtube.com/watch?v=5A01guT4HL4&feature=player_embedded#

Rumledigt i bror Jonas lägenhet på Klintvägen/Ålidbacken i Umeå, 8 mingångväg till universitetet om du är student. Du bor med Jonas och hans lärarstudentinneboende Linnea. 2000 kr/mån, inflyttning 15 nov.,eventuellt tidigare.

Rumledigt i bror Jonas lägenhet på Klintvägen/Ålidbacken i Umeå, 8 mingångväg till universitetet om du är student. Du bor med Jonas och hans lärarstudentinneboende Linnea. 2000 kr/mån, inflyttning 15 nov.,eventuellt tidigare.

video med Dilba-you and i

http://www.playahead.se/ztv/ztv_video.aspx?videoid=igGEDSySt

Språket bara står för så lite som 7% av vår totala kommunikation-tänk på det!!

Språket bara står för så lite som 7% av vår totala kommunikation

språket bara står för så lite som 7% av vår totala kommunikation


cool kattvideo..ett gott skratt förlänger livet!!

http://www.youtube.com/watch?v=vd_6X7No1PI

Avslappningsmusik!!i spotyfy

Instrumental Sounds Of Nature – The Rainforest
Brian Maudlin – Sea Water Relaxation - Smooth Piano And The Sound Of The Ocean Shore
Various Artists – Canon Of The Ocean

norah jones 2009

Norah Jones – Jesus, Etc. (Live at The Living Room)

Videointervju med Mikael Nykvist om att spela Mikael Blomkvist

http://www.moviezine.se/video/202084

Videointervju med Noomi Rapace om att spela Lisbeth Salander

http://www.moviezine.se/video/202085

RSS 2.0